Doe je het nog?
Ben je er al mee begonnen?
Wilde je er net mee beginnen?
Roken is een gewoonte waar je weer lastig vanaf komt. Dat je er vroeg of laat mee wil stoppen is vrijwel zeker.
Zie hieronder wat tips om te voorkomen dat je begint met roken, of om je te helpen ermee te stoppen.
Stoppen met roken
Als je al begonnen bent met roken is het best lastig om weer te stoppen. Hiervoor is een smartphone app ontwikkeld speciaal voor jongeren. De app biedt motivatie, hulp en tips bij het stoppen met roken.
Wil je ook persoonlijke hulp bij het stoppen met roken? Bespreek dit met je coach of vul het contactformulier in. Het is goed om steun te zoeken bij je wens te willen stoppen met roken.
Snus
Het uit Zweden afkomstige ‘snus’ (spreek je uit als ‘snuus’) is een tablet of theezakje gevuld met nicotine, die onder de bovenlip wordt gestopt. Via bloedvaatjes in de bovenlip komt de nicotine in het bloed terecht. Er bestaan ook varianten zonder tabak (maar die wel nicotine bevatten), deze worden nicotinezakjes of nicotine pouches genoemd.
Snus (met tabak) is verboden in Nederland, toch wordt het wel vaak illegaal aan kinderen en jongeren aangeboden. Het is belangrijk dat je dan nee durft te zeggen.
Sigaret vs Waterpijp
Waterpijp roken komt steeds meer voor. Veel mensen weten niet dat waterpijp roken heel ongezond is. Misschien zelfs nog wel ongezonder dan sigaretten roken.
Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret. Ook krijg je meer rook binnen. Rook van de waterpijp bevat schadelijke stoffen, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen verschilt per keer. Sommigen roken een half uurtje waterpijp, anderen veel langer. Je krijgt dus meer schadelijke stoffen binnen dan bij het roken van een sigaret. Als je ongeveer 1 uur waterpijp rookt, kun je dat vergelijken met de hoeveelheid rook van 200 sigaretten!
Vulling waterpijp
Er zijn verschillende soorten vulling voor in de waterpijp. De waterpijp kan bijvoorbeeld gerookt worden met fruittabak. Dit ruikt en smaakt lekker. Je hebt bijvoorbeeld de smaken appel, honing of cappuccino. Vaak zit er in fruittabak nicotine, maar soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine in zit, is waterpijp roken toch ongezond! In de rook die vrijkomt zitten namelijk dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in sigarettenrook.
Ongezond
Bij alle soorten vulling zitten er schadelijke stoffen in de rook. Vaak is dat teer, wat longkanker veroorzaakt. Ook komt er koolmonoxide vrij. Door de koolmonoxide die vanuit de rook in je bloed komt, kan je conditie slechter worden. Je spieren, organen en huid worden slechter. Als in de fruittabak ook nicotine zit, is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.
Omdat vaak meerdere mensen samen één waterpijp roken, gaat het mondstuk van de ene mond naar de andere mond. Ook dit is slecht voor je gezondheid. Bacteriën en virussen, zoals longontsteking of griep, kunnen zo namelijk snel overgedragen worden.
Dacht je dat de waterpijp onschuldig is? Niet dus!
Bron: www.jouwggd.nl
Waarom is roken verslavend
Al na het roken van één of een paar sigaretten kun je verslaafd raken. Hoe komt dat eigenlijk? Dat komt door een stofje wat in tabak zit: nicotine. Dat lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Een roker kan dan niet meer zonder sigaret omdat hij/zij nicotine nodig heeft om zich lekker te voelen.
Hoe lang het precies duurt voordat je weer zin krijgt in een nieuwe sigaret is bij iedereen anders. Het kan ook te maken hebben met de dingen die je doet. Bijvoorbeeld als je met vrienden ergens bent. Misschien heb je dan meer zin om te roken dan wanneer je alleen bent.
Bron: www.jouwggd.nl
Gevolgen van roken
Roken is slecht voor je vanwege de schadelijke stoffen die je binnenkrijgt. Onder andere nicotine, teer en koolmonoxide. Soms merk je dat meteen al. Bijvoorbeeld als je veel hoest of snel moe bent tijdens het sporten of traplopen.
Het kan ook dat je niet meteen merkt dat roken slecht voor je is. Dit merk je dan pas na enkele jaren. Vaak denken mensen meteen aan longkanker. Dat kan, maar het kan ook te maken hebben met je huid, je hersenen of met seks!
Vapen/e-sigaret
Het is enorm populair: vapen. Misschien denk je wel dat vapen geen kwaad kan, en dat het beter is dan roken? Maar is dat ook echt zo? Of denk je dat vapen kan helpen om van een rookverslaving af te komen? Maar werkt dat ook echt?
Zie hieronder wat tips om te voorkomen dat je begint met vapen, of om je te helpen ermee te stoppen met vapen.
Wat is vapen?
Vapen, ook wel dampen genoemd, is het roken van een elektronische sigaret. Dit wordt ook shisha pen, hookah pen, e-shisha of e-sigaret genoemd.
Het zijn apparaatjes op batterij die rokers snel van nicotine kunnen voorzien. Er zijn een aantal redenen waarom jongeren steeds vaker kiezen voor vapen in plaats van roken:
- Aan vapes worden smaakjes toegevoegd, waardoor ze bijvoorbeeld naar mango of aardbei smaken. Deze smaakjes zullen verboden worden, maar wanneer dit verbod ingaat is nog onbekend.
- Ondanks het verbod van vapes voor jongeren onder de 18, zijn vapes voor minderjarigen makkelijk verkrijgbaar.
- Rokers stappen over naar vapen in de hoop dat het hen helpt om van hun rookverslaving af te komen.
Wat zijn de risico’s?
Er werd is gedacht dat het roken van een e-sigaret minder schadelijk zou zijn dan een gewone sigaret. Dit blijkt niet helemaal waar te zijn. Een e-sigaret is enkel minder ongezond dan een sigaret, omdat er geen tabak in zit. Net als bij een gewone sigaret bevat een e-sigaret schadelijke stoffen, zoals giftige stoffen, kankerverwekkende stoffen, zware metalen en nicotine. Door aanwezigheid van nicotine kan je verslaafd raken aan (e-)sigaretten. Daarnaast zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik van een e-sigaret:
- Geïrriteerde of beschadigde luchtwegen
- Hartkloppingen
- Verhoogde kans op kanker
- Verstoring van de hersenen, zoals een verminderde concentratie
- Bij aankoop van een goedkope vape is de kans op ontploffing van de vape aanwezig
- De opstap naar het roken van een gewone sigaret is gemakkelijker
Meer weten? NOS stories heeft een filmpje gemaakt met meer uitleg over vapen en alle bijbehordende risico’s.
Stoppen met vapen
Als je wilt stoppen met roken, dan kan je dat op verschillende manieren doen.
Je kan zelfstandig proberen te stoppen. Je kunt hier verschillende hulpmiddelen voor inzetten. Zo is er een smartphone app ontwikkeld speciaal voor jongeren. De app biedt motivatie, hulp en tips bij het stoppen met roken.
Wil je persoonlijke hulp bij het stoppen met roken? Neem contact op via het contactformulier. Het is goed om steun te zoeken bij je wens te willen stoppen met roken.
Je zou ook contact op kunnen nemen met Jellinek. Deze organisatie is gespecialiseerd in het begeleiding van jongeren die van een verslaving af willen komen.
Wil je meer weten over deze organisatie? Bekijk dan het volgende filmpje:
Meer lezen?
Wil je meer informatie over vapen? Bekijk dan eens de volgende websites:
Onderzoek
Onderzoekers van de Radboud Universiteit zijn bezig met het ontwikkelen van een video game om jongeren en jongvolwassenen te helpen stoppen met roken. De komende tijd zal deze video game getest worden om te kijken of de game ook echt werkt.
Na het invullen van de vragenlijst kun je benaderd worden om deel te nemen aan het onderzoek. Wat je invult in de vragenlijst wordt aan niemand doorgegeven, ook niet aan je ouders of je docenten. Vul het dus vooral eerlijk in.
Wat als je ouders roken
En wat als ze willen stoppen? Wijs hen op de onderstaande site.
In 2018 worden stoppen-met-rokenprogramma’s vanuit de basisverzekering vergoed.
Stel je vraag
via het contactformulier
Via het contactformulier kun je gemakkelijk vragen stellen.