Je bent zwanger, maar het was niet de bedoeling? Heb je stress of paniek, omdat je niet weet wat je moet doen? Twijfel je of je de zwangerschap moet beëindigen of niet? Zegt je verstand het één en je gevoel het ander? Weet je niet zo goed wat de mogelijkheden zijn?
Je staat er zeker niet alleen voor! Neem contact op met een TASer (TeamAdviseurStudentbegeleiding). Zij kijken samen met jou naar jouw situatie, je vraag en welke hulp je nodig hebt. Daarnaast kan je ook altijd terecht bij de GGD.
HULP BIJ HET NEMEN VAN EEN BESLISSING
Als je ongewenst zwanger bent, kun je je heel onzeker voelen over wat je moet beslissen.
Er zijn organisaties die je kunnen helpen. Voor meer informatie en hulp kun je terecht op de websites van FIOM en Siriz. Als je zwanger bent geraakt door verkrachting, kun je hulp krijgen bij FIOM.
PRAAT EROVER
Het is goed om erover te praten met mensen die je vertrouwt, bijvoorbeeld met je huisarts, je partner, familie of vrienden. Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om een beslissing te nemen waar je zelf achter staat en waar jij je goed bij voelt. Laat je niet leiden door wat anderen ervan vinden.
WAT KUN JE DOEN ALS JE ONGEWENST ZWANGER BENT
- Je kunt de zwangerschap uitdragen en je kind zelf opvoeden (link naar opvoeden.nl).
- Je kunt de zwangerschap uitdragen en je kind laten opvoeden door een ander. Bijvoorbeeld door familie, door pleegouders (link naar opvoeden.nl) of door adoptieouders (link naar opvoeden.nl).
- Je kunt de zwangerschap afbreken (link naar opvoeden.nl).
ZWANGERSCHAP AFBREKEN
Van de tieners kiest 65% bij zwangerschap voor abortus. Bij een abortus wordt een ongeboren kindje weggehaald. Een abortus mag tot aan de 24e week van de zwangerschap. Artsen in abortusklinieken houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat artsen tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.
- Je kunt voor een eerste gesprek over abortus terecht bij je huisarts of een abortuskliniek. Een abortus is jouw keuze. Daarom krijg je een verplichte bedenktijd van 5 dagen tussen het eerste gesprek en de abortus. De arts die die de behandeling uitvoert moet er ook zeker van zijn dat de keuze vrijwillig is en dat je er goed over nagedacht hebt. Laat je nooit dwingen een abortus uit te voeren. Het is jouw kindje en jouw lichaam.
- Ben je onder de 16 jaar dan heb je voor een abortus toestemming nodig van je ouders of voogd. Als je die toestemming niet hebt, kan je zelfstandig naar een huisarts of abortuskliniek gaan. De arts of kliniek beoordeelt of je de gevolgen van jouw keuze begrijpt. In dat geval kan je zonder toestemming van ouders of voogd toch een abortus krijgen. Artsen lichten je ouders hier niet over in als je dat niet wilt. Zij hebben een geheimhoudingsplicht.
- Abortus in een abortuskliniek wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Wie legaal in Nederland woont of werkt, betaalt dus meestal niet zelf voor een abortus.
Stel je vraag
via het contactformulier
Via het contactformulier kun je gemakkelijk vragen stellen.